PISA 2022 — website, illustratiestijl, animatie en rapport

Onderzoek

Expertisecentrum Nederlands kwam met de vraag om website, illustratiestijl, animatie en rapport te ontwikkelen om de uitkomsten van het Programme for International Student Assessment (PISA) onderzoek naar buiten te brengen. PISA onderzoek is een driejaarlijks grootschalig internationaal vergelijkend trendonderzoek naar de vaardigheden en kennis in wiskunde, lezen en natuurwetenschappen van 15-jarigen.

Landing-page voor de belangrijkste resultaten

Bij het vorige PISA onderzoek hebben we ervoor gekozen om de belangrijkste bevindingen overzichtelijk te presenteren op een compacte one-page webpagina. De website heeft als voornaamste doel het onderzoek begrijpelijk te maken zonder dat lezers het volledige rapport hoeven door te nemen.

Naast de landingspagina hebben we een korte animatie gemaakt ter ondersteuning van de onderzoeksprestatie. Waar de webpagina zich hoofdzakelijk richt op de data en de verschillen ten opzichte van het vorige onderzoek, legt de animatie juist de nadruk op de redenen waarom deze data afwijkt. Op deze manier vullen ze elkaar aan en wordt niet twee keer dezelfde informatie gepresenteerd.

Kleurrijke illustaties

We hebben diverse aspecten van het onderzoek op een levendige manier gevisualiseerd met kleurrijke illustraties. De focus lag dit jaar met name op de resultaten met betrekking tot wiskunde. In de header hebben we daarom het karakter uit het vorige onderzoek afgebeeld met behulp van een möbiusband (een tweedimensionaal ruimtelijk figuur). Het ruimtethema hebben we behouden om consistentie te bewaren met de herkenbare illustratiestijl die we hebben neergezet in 2018.

Credits

Ontwerp website, illustraties, animatie en rapport: Maya Knepflé (Spectric)
Grafieken: Future Folks
Coding webpagina: kingPenguin
Sound design animatie: Jelle Schoneveld