PIRLS — website, illustratiestijl, animatie en rapport

Onderzoek

Expertisecentrum Nederlands kwam met de vraag om verschillende producten te ontwikkelen om de uitkomsten van PIRLS naar buiten te brengen.

Het Expertisecentrum Nederlands zet zich in voor kwalitatief taalonderwijs en streeft naar voortdurende verbetering van het onderwijs in Nederland. Sinds 2001 brengt PIRLS elke 5 jaar de leesvaardigheid van tienjarige leerlingen in kaart. Naast informatie over de leesvaardigheid van leerlingen worden ook gegevens verzameld over achtergrondkenmerken van leerlingen, leerkrachten, scholen en de thuissituatie. Door de herhaalde en internationale aard van het onderzoek kunnen ze de leesvaardigheid en achtergrondfactoren vergelijken en monitoren binnen en tussen landen.

Overzichtelijke weergave

Om de resultaten op een overzichtelijke manier te presenteren, hebben we de belangrijkste bevindingen van het onderzoek verbeeld op een one-page webpagina. Op deze pagina tonen we de resultaten op een illustratieve wijze, met behulp van tekst, illustraties en grafieken. Er is ook een download-knop op de webpagina beschikbaar waarmee het volledige rapport gedownload kan worden.

Daarnaast hebben we drie geanimeerde video’s gemaakt voor gebruik op sociale media. Deze video’s geven allemaal één van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek weer en zijn bedoeld om de aandacht te trekken.

Illustratie concept

De header-illustratie toont een meisje dat aan het lezen is. In haar haar is het universum afgebeeld. Dit concept is bedacht om uit te drukken dat door te lezen er een wereld voor je opengaat. In de achtergrond zijn naast de sterren ook letters zichtbaar. Met enkele van deze letters worden woorden gevormd in de vorm van sterrenbeelden.

Bij het ontwerpen van de illustraties hebben we specifiek gelet op diversiteit van de personages. Hoewel we geen specifieke huidskleuren gebruiken, streven we naar diversiteit door middel van verschillende tinten blauw en geel in de huidskleur van de personages. Daarnaast wisselen we ook af tussen mannelijke en vrouwelijke characters, om zo een gevarieerd beeld te creëren.

Credits

Ontwerp en illustratie webpagina/rapport, animatie clips: Maya Knepflé (Spectric)
Coding webpagina: kingPenguin
Grafieken webpagina/rapport: Wondermash
In opdracht van: Future Folks