Het verschil tussen illustratie en infographics 

Wij krijgen veel aanvragen voor infographics. Later blijkt vaak dat de input niet voldoende is om een infographic van te maken. Maar wat heb je nou eigenlijk nodig om tot een goede infographic te komen?

Wat is een infographic eigenlijk?

“Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld.”
– Wikipedia

Dat klinkt nog erg vaag. Wikipedia haalt in dit geval “infographic” en “illustratie” hier door elkaar. En dat is wat veel van onze klanten ook doen. Een infographic is een combinatie van beeld en (verschillende vormen van) informatie om zo tot een verhaal te komen. Dat laatste is het belangrijkste. Een infographic heeft altijd een samenhangend verhaal. Als het verhaal mist is het een meestal een mooie weergave van een opsomming.

Het verschil tussen een infographic en een illustratie

Een illustratie verteld in veel gevallen ook een verhaal, waarom is dat dan geen infographic? Het verschil zit hem voornamelijk in de complexiteit van de van het verhaal dat wordt verteld. Een illustratie is een middel waarmee je een (niet heel complex) verhaal kan ondersteunen. Met een infographic kan je echt dieper in gaan op een (complex) verhaal. Met een infographic kan de hele storyline vertellen en je kan delen van het verhaal uitlichten.

Een infographic kan illustraties bevatten, maar een illustratie kan geen infographics bevatten. Je kan het zien als een fruitmand. De appel is in dit geval de illustratie, en de fruitmand de infographic. Een appel een onderdeel kan zijn van een fruitmand, maar een fruitmand kan niet bestaan uit een enkele appel. Of ja, het kan wel. Maar met zo’n fruitmand ga je niemand blij maken.

Wanneer kan ik een infographic het beste inzetten?

Informatie: Redelijk- tot zeer complex

Is het verhaal complex? Dan is een infographic in vele gevallen de way to go.
Een infographic heeft veel verschillende vormen en is daarom een goed medium om te gebruiken bij het uitleggen/ verbeelden van ingewikkelde concepten. Bij een infographic wordt er een samenhangend verhaal uitgebeeld. Tekst, grafieken, illustratie, animatie, iconen (en combinaties hiervan) zijn hierbij middelen die gebruikt kunnen worden om dat verhaal volledig tot zijn recht te laten komen.

Informatie: Niet- tot redelijk complex

Wil je een verhaal ondersteunen met beeld? Dan kan je illustratie toepassen.
Een illustratie kan het verhaal verduidelijken en trekt de aandacht. Illustraties helpen de lezer een verhaal beter begrijpen. Daarnaast kan je in illustratie conceptuele elementen verbeelden. Hierbij kan gedacht worden aan de uitkomsten van een nieuw onderzoek, een robotarm die nog niet gebouwd is, of simpelweg een concept wat nog moet worden uitgevoerd. Inhoudelijk kan een illustratie eenvoudig zijn of relatief complex.

Informatie: Niet complex

Wil je een specifiek onderdeel van je verhaal accentueren met beeld? Kies dan voor een icoon.
Een icoon is goed om te gebruiken bij het verduidelijken van een klein onderdeel van verhaal. Het verschil tussen een illustratie en een icoon is dat je een icoon gebruikt bij een specifiek onderdeel van het verhaal (vaak bij een enkel woord).

Voorbeeld

Icoon

“Appel”
Informatie: Niet complex

Illustratie

“Rijpe appels plukken bij de boer”
Informatie: Niet- tot redelijk complex

Infographic

“De in- en export van alle soorten appels binnen Europa in het jaar 2000”
Informatie: Redelijk- tot zeer complex

Vind je het nog steeds onduidelijk? Dat is niet erg. Wij denken graag mee over de beste vorm om jouw verhaal volledig tot zijn recht te laten komen. Neem contact op of lees in onze werkwijze hoe we dat doen.