Bosbranden en koala’s

Australië staat in brand. De beelden van metershoge vuren en uitgedroogde koala’s vliegen over onze schermen. Brandweerwagens die bijna verzwolgen worden door het vuur en hele dorpen die zich op het strand (of zelfs in zee) moeten terugtrekken, maken grote indruk. Keiharde cijfers zijn lastig vast te stellen vooral zolang de branden doorwoeden maar de impact is enorm dat is wél duidelijk.

We werden in 2019 vaker opgeschrikt door nieuws over grote branden. In de zomer brandden grote delen van de Amazone en zelfs binnen de Poolcirkel af. In het najaar kwam er nieuws over Californië waar tienduizenden mensen geëvacueerd moesten worden en dan nu Australië. Als we ze vergelijken zie je meteen dat de Australische bush fires de grootste branden van afgelopen jaar zijn.

Bron: Statista

De grootste branden Down Under ooit

Bosbranden zijn niet nieuw voor Australië, ze hebben nu eenmaal een bushfire season. Maar de huidige omvang is zo enorm dat het niet te vergelijken is met voorgaande jaren. Tijdens de Black Saturday Fires, rond 7 februari 2009, werden meer dan 400 brandhaarden werden gemeten. Alleen, deze waren binnen een paar dagen onder controle terwijl de huidige branden al weken woeden en het einde is nog niet in zicht.

Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je de impact van de branden meet. Want, hoewel er vreselijk veel hectaren verloren gegaan zijn, is het aantal menselijk slachtoffers relatief laag vergeleken met andere branden.

Hoeveel is dat in koala’s dan?

Het wordt helemaal verdrietig als je impact meet in het verlies van dierenlevens. Er wordt geschat dat er 500.000.000 tot één miljard dierlijke slachtoffers zijn waarvan de koala het treurige symbool lijkt te worden. Koala’s bewegen erg langzaam en maken geen kans tegen de snel voortgrijpende vlammen. Naar schatting is de koalapopulatie inmiddels met 30 procent afgenomen.

Who’s to blame?

Er wordt gespeculeerd dat de bosbranden in Australië weer een duidelijk voorbeeld zijn van de effecten van het opwarmen van de aarde. De temperatuur in Australia is nu al gemiddeld 1.5°C hoger dan 60 jaar geleden waardoor de grond is steeds droger wordt en lokale waterbronnen opraken. Een lichtontvlambare situatie dus. Een bliksemschicht en de boel staat in brand.

Maar in de meeste gevallen is de oorzaak van de bosbranden: de mens. Denk hierbij aan vonken van hoogspanningslijnen, sigaretten, gevallen lucifers, kampvuren en ordinaire brandstichting. Global warming is dus niet de directe oorzaak maar helpt wel mee met de snelle verspreiding van het vuur. Maar degene die het vuur aansteekt, dat zijn wij.