12,7 miljoen ton plastic per jaar in de zee

Het fenomeen ‘plastic soep’ kennen we ondertussen allemaal wel. De enorme bergen plastic afval die meedrijven met de zeestromingen, en langzaam afbreken tot microplastics. Maar hoeveel van het plastic dat wij dagelijks gebruiken komt uiteindelijk in de zee terecht?

Ik denk dat ik niet degene ben om te vertellen dat dit om achterlijke hoeveelheden gaat. In mijn twee-persoons huishouden gaat er al ongeveer een volle zak plastic per week in de container. En dan gaan wij er, naar mijn idee, nog zorgvuldig mee om.


Uitvinding van de eeuw

Plastic wordt sinds de 19e eeuw gebruikt in heel veel verschillende middelen zoals voedselverpakkingen, flessen, meubels, isolatiemateriaal, kleding, bouwmaterialen en sinds kort ook in ons drinkwater in de vorm van microplastics. Plastic gaat lang mee, is steriel, flexibel, en is in alle vormen te persen die je kan bedenken. Plastic is dus een veelzijdig materiaal en wordt daarom op enorme schaal geproduceerd.

Naar schatting is de levensduur van plastic meer dan 500 jaar wanneer het in natuurlijke omstandigheden wordt afgebroken. Zelf vind ik dit lastig om te achterhalen, want hier is weinig onderzoek naar gedaan. Daarnaast bestaat plastic nog zeker geen 500 jaar.

500 jaar geleden zaten we in de late middeleeuwen, daar liepen nog geen kortpittige dames rond in hun fleece trui.


Plastic recycling

We komen op de conclusie dat we plastic nodig hebben voor onder andere de houdbaarheid van voedingsmiddelen, we hebben er enorme hoeveelheden van, en we komen er lastig vanaf. Dan ligt de oplossing voor de hand toch? Recyclen!

Op dit moment wordt 91% van het plastic niet gerecycled. Dat betekend dat *let op* 9% wel wordt gerecycled. Als je dat per jaar bekijkt, is dat wereldwijd meer dan 283 miljoen ton plastic afval dat de verbrandingsoven in gaat, wegrot op de afvalhopen in India of in de zee terecht komt.

Daarnaast blijkt het verdomd lastig te zijn om ‘zacht plastic’ te recyclen. Met zacht plastic worden onder andere huishoudfolie, snoepverpakkingen en boterhamzakjes bedoeld.  Dat heeft te maken met het schoonmaakproces . Als het plastic niet schoon genoeg is, kan er geen ‘plastic film’ van worden gemaakt. Ze blazen een soort van grote bel, en die knapt als er ook maar iets van vuil om te vinden is. Daarnaast kan er van gerecycled zacht plastic, geen zacht plastic gemaakt worden. Dus alle komkommers met plastic folie eromheen in de supermarkt zijn niet gerecycled. Top. Maarja, als dat stukje plastic folie er niet omheen zat dan was diezelfde komkommer wel 10 dagen minder lang houdbaar.

Het maakt die zeemeeuw trouwens niet uit of hij stikt in een stukje gerecycled plastic, of in een nieuw stukje. Blijft vervelend.


Plastic in de zee

Per jaar wordt er naar schatting 311 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan komt ongeveer 12,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat komt neer op bijna 4% van de wereldwijde productie van plastic. Daarnaast zit er een stijging in de jaarlijkse productie van plastic van 8%. Dat betekend dat we volgend jaar ongeveer 336 miljoen ton plastic zullen produceren. Uitgeschreven is dat overigens 336.000.000.000 kilo…

Dat betekent dat er 1 op de 24,5 in plastic verpakte komkommers in de zee terecht komt. Zeekomkommer.


Wat kan ik hier zelf aan doen?

Geen plastic meer kopen! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want het is letterlijk overal. Ikzelf als vegetariër denk heel goed bezig te zijn. Maar ook om elke vega burger zit, net zoals om een rundvleesburger, een plastic verpakking. Al scheelt het wel iets met koeien die staan te grazen in waar voorheen het regenwoud was natuurlijk. Maar dat is weer een ander probleem.

Al om al is er niet echt een goede oplossing voor al onze problemen. In september 2018 is het opruimsysteem ‘Ocean CleanUp’ van Boyat Slat de Stille Oceaan op gegaan. Dit systeem zou binnen vijf jaar ongeveer de helft van al het plastic afval in de zee moeten opruimen. Heel revolutionair natuurlijk. Daarnaast heeft deze machine, doordat hij zoveel in het nieuws was, een enorme impact gehad op de bewustwording rondom plastic soep. En dat is misschien wel belangrijker. Want als mensen bewuster zijn van hun plastic gebruik, recycling en inkoop is het over een paar jaar misschien niet meer nodig om zo’n machine de zee op te sturen om alle troep op te ruimen.